duminică, 7 februarie 2010

2% din impozit pot fi redirectionati catre un ONG sau o biserica

Conform Codului Fiscal in vigoare la aceasta data in Romania, fiecare cetatean care realizeaza venituri salariale sau din profesii liberale poate directiona 2% din impozitul de 16% perceput de catre stat catre un ONG, asociatie, spital, biserica sau orice alta organizatie care are dreptul de a primi aceasta forma de donatie de la persoane fizice.
Codul fiscal, legea 571 din 22 decembrie 2003, poate fi gasit la
http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=52436
Modificarile si completarile ulterioare ale Codului fiscal pot fi gasite aici.

Pentru anul 2010 temeiul legal pentru directionarea celor 2% se gaseste pe site ANAF.
http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Cod_Fiscal_norme.2010.htm
Legea 571/2003, coroborata cu HG 44/2004, forma in vigoare in anul 2010, Tiltul III, Cap. 3, Venituri din salarii, Art. 57 Determinarea impozitului pe venitul din salarii, al. 4.

(3) Plătitorul este obligat să determine valoarea totală a impozitului anual pe veniturile din salarii, pentru fiecare contribuabil.
(4) Contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 2% din impozitul stabilit la alin. (3), pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii.

Normele metodologice de aplicare ale acestor prevederi sunt disponibile aici
http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Cod_Fiscal_norme.2010.htm#n57
117. Contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 2% din impozitul stabilit la alin. (3), pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii.
În categoria entităţilor nonprofit se cuprind, de exemplu: asociaţiile, fundaţiile, organizaţiile sindicale, patronatele, partidele politice, asociaţiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariaţilor, în măsura în care, potrivit legilor proprii de organizare şi funcţionare desfăşoară activităţi nonprofit iar sumele primite din impozit să fie folosite în acest scop.

Pentru directionarea efectiva a celor doua procente trebuie completat pana la 15 mai 2010 formularul 230 (precizari privind completarea), pentru venituri din salarii, disponibil aici si formularul 200, pentru venituri din alte surse, disponibil aici, sau intr-o forma agreata de fiscul local si organizatia beneficiara.
Sunt convins ca fiecare organizatie beneficiara poate folosi aceste sume in interesul persoanelor care au nevoie de acesti bani, astfel directionand activ sume importante catre caritate si ajutorarea persoanelor in nevoie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu